Onderzoek Gezondheid

MIJN OPINIE – OVER ONDERZOEKEN NAAR GEZONHEID – door @Gerrit (webmaster)

RIVM – schrijft in 2012 in factsheets dat gezondheidsschade niet onomstotelijk is bewezen. Daarentegen stelt een recent artikel van Shannon Bakker op 19jun2021 dat het RIVM uit onderzoek van 2020 meldt dat slaapverstoring door windmolens aannemelijk is. Sommige mensen hebben daar zeker last van. Het is volgens het RIVM wel onduidelijk of het geluid van de windmolens zelf de slaap verstoort, of dat de ergernis die windmolens bij sommigen oproept, ervoor zorgt dat mensen slechter slapen. (niet alles letterlijk overgenomen, maar zo lees ik het). Zo kan je alles wel goed praten!!! (@webmaster).

Laten we er nu, in juni 2021 gerust maar vanuit gaan dat gezondheidsschade ook door het RIVM als bewezen wordt beschouwd. Zie het volledig artikel.

EIGEN ERVARINGEN – ik “hoor niets” maar ga uit van mogelijke Gezondheids-schade. Als ik zelf bij windkracht 6+ aan de voet van een windmolen bij Stad in t Haringvliet sta (200m hoog?), hoor ik dus helemaal niets. Dat wil zeggen dat de gierende wind over land en door de bomen alles overstemt. Windmolens lijken een heel mooie uitvinding en het lijkt alsof er geen geluidsklachten zouden kunnen zijn…. Dus natuurlijk willen wij graag windmolens gebruiken, het is een prachtige effectieve vorm van energie winnen.

De praktijk is nu toch wat weerbarstiger gebleken: windmolens mogen niet dicht op bewoning staan vanwege klachten door laagfrequent geluid. Voor de grootste huidige windmolens van 240 m hoog moet minstens 2km aangehouden worden en ….

Eigenlijk is dit ook onvoldoende, alleen al omdat heel Nederland dan 1 groot industriegebied wordt met giga-grote draaiende wieken: horizonvervuiling schokte mij persoonlijk, toen ik in zo’n druk windmolengebied ging kijken (Zeeland). Wat veranderen wij het land daarmee, we worden een druk lawaai-land!

Onderzoeken over windmolens en gezondheidsklachten spreken elkaar HEEL ERG tegen! Hierover kunt u een aantal Resumés van artikelen lezen:

(1) GROEN inZICHT zegt: Internationaal steeds meer waarschuwingen over: Impact van windturbines op gezondheid (19 nov 2019)

(2) RTV-NOOIRD Nieuws: Onderzoek weggegooid geld? – Egbert Minnema

(3) Onderzoek naar BOEZEMFIBRILLEREN – RTV-NOORD

(4) RIVM – Gezondheidsschade niet bewezen – willen ze het niet weten?? (update 29okt2020)

(5) EPILOOG de oudere factsheets van het RIVM zijn erg negatief door – @webmaster Gerrit