28+29july2021 – Raad van State zet streep door windparken Oss en Houten

      Reacties uitgeschakeld voor 28+29july2021 – Raad van State zet streep door windparken Oss en Houten

28july – Oss: ‘Onbegrijpelijk dat dit twee jaar moest duren’ – 4 turbines van 250meter

@webmaster: We praten hier over windmolens met een rotordiameter van 250m (dat wordt gigantisch hoog!!) op minder dan 500 meter afstand van de 1e bewoning in dit gebied. De Raad van State is dus nog niet tot inkeer gekomen, want de afwijzing is op grond van andere argumenten: opruimen over 25 jaar…… niet op grond van die achterhaalde korte afstand!! 2000 meter is een minimum afstand om gezondheidsklachten te voorkomen (Ref. Prof. Frits vd Berg, Jan de Laat LUMC, e.a). De “animatie” hieronder is wel heel schokkend, zo gaat het eruit zien:

OSS – De gemeente Oss is terug bij af bij de bouw van een eerste windpark. Vier turbines bij Elzenburg-De Geer mogen van de Raad van State niet worden gebouwd, omdat de gemeente verzuimd heeft om voorwaarden in het bestemmingsplan op te nemen voor gegarandeerde sloop van de windmolens over 25 jaar. 

Peter van Erp 28-07-21, 10:38 Laatste update: Brabants Dagblad

De plannen voor windpark Elzenburg-De Geer kennen een lange voorgeschiedenis. In 2000 wees de Brabantse Milieu Federatie al naar het Osse havengebied als geschikte plek voor het grootschalig opwekken van windenergie. In 2008 kwam ook de gemeente zelf tot die conclusie. Maar pas vanaf 2015 kwam er echt schot in de plannen. Het resulteerde eind 2017 in een unaniem besluit van de gemeenteraad om groen licht te geven voor vier grote windturbines aan weerszijden van de Megensebaan. 

250m hoge windmolen op minder dan 500 meter. Letterlijk citaat: Naaste buurman windpark is blij verrast: ‘Meevaller, maar geloof niet dat het van de baan is’

In 2016 had Teus Burger nog tientallen bezorgde medestanders. Samen trokken ze ten strijde tegen het windpark. Maar gaandeweg kalfde het verzet af. Steeds meer omwonenden raakten ervan overtuigd dat de plannen niet tegen te houden waren. Maar Burger streed door. 

Minder dan vijfhonderd meter. Dat is volgens hem de afstand tussen zijn huis in het buitengebied van Macharen en de dichtstbijzijnde windturbine in het plan Elzenburg-De Geer. Daarmee woont hij naar eigen zeggen straks het dichtst van alle omwonenden bij een windmolen.

Lees de volledige artikelen:

Besluit van Raad van State

de protesten van Bewoners

29july – Houten – geen Milieueffect rapportage gedaan

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 29jul2021-Volkskrant-Houten-en-Oss-944x1024.jpg