29mrt2021 – ‘skybrator’ zonder wieken neemt veel bezwaren weg (Avro/Tros) …en…

      Reacties uitgeschakeld voor 29mrt2021 – ‘skybrator’ zonder wieken neemt veel bezwaren weg (Avro/Tros) …en…

Een vibrerende windmolen zonder wieken. Hij staat nog nergens in ons land, maar een bijnaam is er al: de ‘skybrator’. De molen is niet alleen opwindend, maar mogelijk heel nuttig. Hij wekt energie op zonder slagschaduw, geluidsoverlast en vogelsterfte. @Auteur Annefleur van Wanroij.

De associatie met een seksspeeltje is snel gemaakt, maar volgens VVD Gelderland kan de ‘skybrator’ echt wat goeds opleveren. Traditionele windmolens leiden daar, zoals op veel plekken in ons land, tot fel verzet. Groene energie willen we allemaal, maar zo’n windmolen in je achtertuin? Liever niet.

Hoe het werkt

Daarom wil de partij onderzoeken of windmolens zonder wieken een oplossing kunnen zijn in de regio. De ‘Vortex Bladeless Tacoma’ heeft dezelfde doelen als conventionele windturbines: wind omzetten in kinetische energie, die kan worden gebruikt als elektriciteit. Maar dit exemplaar pakt het op een heel andere manier aan.

In plaats van energie op te vangen via de cirkelvormige beweging van een propeller, trilt deze turbine mee met de wind. Daardoor schommelt hij heen en weer en met die beweging wekt hij stroom op. Als je de vibrerende windmolen 2,75 meter hoog maakt, levert hij 100 watt op. Het vermogen van een windmolen op zee ligt vaak tussen de 2 en de 5 megawatt.

Geen wieken, meer draagvlak

In de Gelderse gemeente Beuningen overwegen ze de komst van de ‘skybrators’ serieus. “Al noem ik ze niet zo”, zegt fractievoorzitter van de VVD Beuningen Karin van den Heuvel lachend.

“Wij denken echt dat als dit doorzet en we daarmee energieneutraal kunnen zijn, het iets is waar we voor open moeten staan”, legt ze uit. “Het is wat ons betreft een goed alternatief voor de windmolen. Daar zitten de meeste mensen niet op te wachten.”

Lees het volledige artikel: de-licht-erotische-skybrator-zonder-wieken

Engelbert (86) verwarmt zijn huis al 10 jaar klimaatneutraal, maar niemand wil over zijn uitvinding horen13-04-2021

Een officiele website over vortex bladeless – Energie opwekken