11mar2021 – Amsterdam maakt draai met Windmolens

      Reacties uitgeschakeld voor 11mar2021 – Amsterdam maakt draai met Windmolens

Ref: https://www.stadindex.nl/ Het linkse stadsbestuur van Amsterdam ziet toch af van plaatsing van megawindturbines dichtbij woningen aan de oost- en zuidkant van de hoofdstad. Massale protesten tegen de plannen van GL-wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) hebben effect gehad. De turbines worden verspreid over andere delen van de stad, waaronder in het Westelijk Havengebied.

Ref: de Telegraaf 11maart Op het museumplein werd gedemonstreerd, zie

Volkskrant 11 maart 2021 – Toch maar geen windmolens bij IJburg, Amsterdamse duurzame ambities ‘onveranderd’ Daaronder staat:

‘GroenLinkse wijk’ IJburg AMSTERDAM houdt windmolens weg, volledig artikel: GroenLinkse wijk. Hieronder de Volkskrant tekst:

Noël van Bemmel11 maart 2021

Amsterdam IJburg-actievoerders tegen windmolens op de plek waar windmolens moesten komen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dat zegt verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) in een toelichting op de brief die zij donderdagmiddag naar de gemeenteraad stuurde. Daarin zijn molens direct rondom de wijk geschrapt, alleen een randje van het aangrenzende IJmeer geldt nog wel als ‘zoekgebied’.

Het heftige windmolenverzet van IJburgers trok afgelopen maandag landelijk de aandacht omdat de wijk geldt als een stevige GroenLinks-enclave. De Amsterdammers werd hypocrisie verweten door inwoners van regio’s waar windparken al langer de horizon bepalen. Demissionair premier Rutte sneerde in een verkiezingsdebat met GroenLinks-leiderJesse Klaver dat zijn partij te hard van stapel loopt op IJburg en zo het draagvlak van de energietransitie ondermijnt.

Van Doorninck is duidelijk ontstemd over die actie van Rutte. Amsterdam voert bij de zoektocht naar plekken voor windmolens immers Rijksbeleid uit, benadrukt ze. In het kader van de landelijke energietransitie moeten dertig regio’s in Nederland zogenoemde ‘zoekgebieden’ aangeven waar windturbines en zonnepanelen kunnen worden geplaatst.

Dat ze de plannen voor IJburg nu intrekt heeft naast het verzet van bewoners ook andere reden, stelt Van Doorninck. Zoals de mogelijke hoeveelheid energie die daar kan worden opgewekt, het effect op de natuur en de technische inpassing binnen het elektriciteitsnet. Volgens haar speelde vooral de geringe afstand tot woningen een doorslaggevende rol op IJburg. ‘Binnen 350 meter moeten molens waarschijnlijk vaak worden stilgezet wegens geluidsoverlast. Dat is niet rendabel.’ De hoofdstad overweegt nu turbines neer te zetten rond de haven, in de buurt van Weesp, Holendrecht (Zuidoost), de Noorder IJplas en de Ring A10 (Noord).

Ambitie onveranderd

Amsterdam moest deze week de buurgemeenten inlichten over de stand van zaken en besloot de laatste inzichten te delen. ‘Ik begrijp uw vraag over de verkiezingen, maar dit onderzoek loopt al heel lang.’ Van Doorninck onderstreept dat de Amsterdamse ambities voor het opwekken van windenergie, 50 megawatt extra, onveranderd blijven.

‘We zijn blij dat ons verzet tot resultaat heeft geleid’, zegt medeoprichter Naut Kusters van actiegroep Windalarm. Die organiseerde zaterdag nog een landelijke demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. ‘Maar ons bezwaar geldt voor heel Nederland. Windturbines zijn een bron van geluidsoverlast en horen niet in bewoonde gebieden.’ Kusters vreest dat regiobestuurders gaan kiezen voor plaatsing van windmolens nabij wijken waar minder weerbare bewoners wonen. Windalarm stelt dat alle windturbines prima op zee kunnen worden geplaatst en begint een landelijke campagne om politici daarvan te overtuigen. ‘We willen alle burgers beschermen, niet alleen de IJburgers.’

De overheid wil over tien jaar 35 terawattuur duurzame energie op land opwekken (met zonnepanelen en windmolens). Voor 1 terawattuur heb je ongeveer 70 grote windturbines nodig of 1.500 hectare zonnepanelen. Alle regio’s hebben conceptplannen ingeleverd, inclusief zoekgebieden waar die molens kunnen komen. Sommige plaatsen kwamen direct in opstand, waarna zoekgebieden als Texel, het IJsselmeer, het Gooimeer of De Ronde Venen snel afvielen. Andere plaatsen zijn minder mondig.